Stress / Burnout

Van belang om te weten is dat er positieve stress is (gezonde spanning) en negatieve stress. Duurt negatieve stress te lang dan wordt het organisme te sterk belast en hierdoor ontstaan lichamelijke- en geestelijke klachten. Want lichaam en geest zijn één. Dus als u zich weer goed wilt voelen, dan dient de oorzaak te worden aangepakt en niet het gevolg. U zult nieuwe dingen in uw leven moeten aanleren en oude dingen afleren. En weer leren te genieten van uw leven. Leren om weer balans in uw leven te vinden.

Er zijn 3 verschillende categorieën van stress:

  • lichamelijke stress, bijvoorbeeld: maag- en darmproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid etc.
  • emotionele stress, bijvoorbeeld: huilen, depressief, isolering, angsten, prikkelbaar etc.
  • verstandelijke stress, bijvoorbeeld: twijfel, concentratie-problemen, rusteloosheid etc.

Basisoorzaken van stress zijn: druk, urgentie, spanning en dwang.

Emoties worden teweeg gebracht op een bewust, maar ook op een volledig onbewust niveau. Mensen met een burnout zijn zich vaak niet bewust wat nu de oorzaak van hun klachten is. Als u in uw onderbewustzijn gaat, ziet u vaak wel de zaken die tot uw klachten geleid hebben. Zoals bijvoorbeeld: perfectionisme, dingen waar u niet achter staat, onprettige werkomgeving, uw verleden en ga zo maar verder.  Niet iedereen reageert op dezelfde manier op gebeurtenissen, dit heeft te maken met uw eigen interpretatie van gebeurtenissen en uw reactie hierop.

Er is moed voor nodig om onze diepere gevoelens onder ogen te zien, en vergeet u niet: niemand is perfect. Als je inzicht krijgt in jezelf, dan geeft dit vertrouwen. Ik help u bij dit zelfonderzoek en dit leidt tot zelfontdekking en bewustzijn. Waardoor u inzicht krijgt en tot actie kunt overgaan. Ik help u tevens bij het verminderen van uw lichamelijke klachten.

Als laatste wil ik vermelden dat stress vaak zorgt voor een verhoogde bloeddruk. Daarnaast is de hartslag continue verhoogd, uw hart moet dus harder werken. Dit kan op langere termijn ernstige gevolgen hebben. Ook de ademhaling gaat vaak te snel door een teveel aan adrenaline die wordt aangemaakt door stress. Stress zorgt ook voor een slechte spijsvertering. Vaak ontstaat lusteloosheid, dit brengt het gevaar met zich mee van gewichtstoename en een slechte conditie.

Ik hoop u hiermee enig beeld te hebben verschaft van lichamelijke klachten die door stress kunnen ontstaan. Door deze klachten ontstaan vaak weer angsten. Als u dit herkent, wacht dan niet langer en onderneem actie.

Ga altijd naar uw huisarts bij overmatige negatieve stress.